Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı

22 Nisan 2011 Cuma

Addison Hastalığı

Addison hastalığı (kronik adrenal yetmezlik) bir ve altı her 100.000 kişi arasında etkileyen nadir ve ilerleyici bir hastalıktır. Her iki cinste ve her yaştan insan etkiler.

İnsan vücudunda iki böbreküstü bezleri, her bir böbreğin üst üste bulunmaktadır. sinir sistemi ve bağışıklık sistemi ile çalışan endokrin sisteminin Bu bezler bölümünü oluşturan, vücudun farklı etkinlikler ile baş gerilmeler ve yardım etmek. Addison hastalığı düzenleyen hormonlar yeterli miktarda yapmak böbreküstü bezlerinin yetersizliği nedeniyle oluşur.

Adrenalin en iyi (bezinin orta kesiminde) adrenal medulla olarak, böbreküstü bezleri tarafından salgılanan hormonların bilinmektedir. Adrenal korteks (dış kısmı) da kortikosteroidler önemli hormonları üretir. Onlar, aldosteron kortizol ve ek cinsiyet hormonları bulunur. Addison hastalığı olan bir kişinin, sadece adrenal korteks etkilenir. Kişi bazen de yeterli mineralokortikoid veya aldosteron üretmek için başarısız yeterli glukokortikoid veya kortizol ve üretemez.

NEDENLERİ
Addison hastalığı vakalarının çoğu otoimmün yanıt neden olduğu saldırı ve zamanla zarar böbreküstü bezleri. Diğer nedenler şunlardır:
1.Enfeksiyon
2.Kanser
3.Adrenal veya hipozif bezi
SEMPTOMLAR
Addison hastalığı belirtileri aşağıdakilerden herhangi birini veya tümünü içerebilir:
1.iştah ve kilo kaybı.
2.Bulantı, kusma veya ishal.
3.Kas güçsüzlüğü.
4.Kronik yorgunluk kötüleşmesi.
5.Düşük kan basıncı.
6.Tuz istek.
7.Dehidratasyon.
8.Hipoglisemi veya düşük kan şekeri (özellikle çocuklarda).
9.izleri ve kemikli bölgelerde özellikle çevresinde, deri pigmentasyon artışı.
10.Düzensiz veya kadınlarda hiç adet dönemleri.
11.Ruh hali, zihin bulanıklığı ya da bilinç kaybı.
Bu belirtilerin 20 yıl veya daha fazla yavaş veya (çocuklar ve gençler başta olmak üzere) hızla ilerleme gelişebilir. Birçok belirtiler diğer hastalıkları taklit edebilir, bu nedenle tanı gecikebilir.
Kortizol hormonu
Kortizol, adrenal bezin dış tabakası tarafından üretilen adrenal korteks denir. böbreküstü bezleri tarafından yayımlanan kortizol miktarı yakından endokrin sistem, beyinde bulunan hipofiz, ustası bezi tarafından izlenmektedir. hipofizin çalışmasını başka bir beyin yapısı, hipotalamus tarafından yönetilir. kortizol düzeyi çok düşük olduğunda, hipofiz (ACTH) uyarıcı hormon adrenokortikotropin salgılar. Tersine, kortizol düzeyi yüksek kortizol üretimini yavaşlatır ACTH salınımı azaltmak için hipofiz istemi.
Kortizol birçok hayati rol oynar, çünkü bu birçok vücut fonksiyonları için gereklidir:
1.adrenalin ile çalışır beden fiziksel ve duygusal stres yönetmenize yardımcı olmak için.
2.glikoz dönüştürür protein işaretleme kan şekeri düzeylerini artırmak için.
3.hormon insülin ile tandem İşleri sürekli kan şekeri düzeylerini korumak için.
4.İltihaplanmayı azaltır.
5.vücut sürekli kan basıncı korur.
6.bağışıklık sisteminin işleyişini yardımcı olur.
Hormon aldosteron
Aldosteron da adrenal korteksi tarafından üretilen bir mineralokortikoid vardır. Vücutta aldosteron miktarı salgıladıkları hormonlar artırmak veya aldosteron üretimini azaltmak böbrekler tarafından izlenir. Aldosteron kandaki elektrolit (sodyum ve potasyum gibi) düzenlemektedir. Bu kan basıncı ve kalp fonksiyonlarının korunmasına yardımcı olur. Çok fazla sodyum böbrekler tarafından atılır ise, vücut sıvısının önemli bir miktarı da kaybolur. Bu kan hacmi azalır ve kan basıncı düşer. Çok fazla veya çok az potasyum şekilde kalp fonksiyonlarını etkileyebilir.
Primer adrenal yetmezlik
Addison hastalığı ve yavaş yavaş oluşabilir (lar) hasar olduğunda yaklaşık 90 böbreküstü bezi yüzde tanımlanır. Bu birincil adrenal yetmezlik olarak bilinir. Addison hastalığı 10 olgunun yedisi Around vücudun kendi bağışıklık hücreleri saldırı ve böbreküstü bezleri yok otoimmün yanıt kaynaklanır. bir durum polyendocrine eksikliği sendromu denilen bazı durumlarda, endokrin sistemin diğer bezler, otoimmün yanıt etkilenir.
Polyendocrine eksikliği sendromu
Hastalığın iki tipi vardır ve her iki tip ailelerde çalıştırmak eğilimindedir:
Tip I - Daka sık çocuklarda görülür. Semptomlar geliştirme dahil underactive paratiroid, pernisiyöz anemi, tekrarlayan kandida enfeksiyonları, kronik aktif hepatit ve yavaş cinsel.
Tip II - (Schmidt sendromu) erişkinler ve gençlerde daha yaygındır. Semptomlar geliştirme dahil tiroid, diyabet ve yavaş cinsel.
Birincil Addison hastalığı ile ilgili diğer şartlar şunlardır:
1.Adrenomiyelonöropati (AMN) - Bazı erişkinlerde ortaya çıkar. Omurga etkiler ve zaman içinde dejeneratif olur.
2.Adrenolökodistrofi (ALD) - (çocuk)nadiren görülür(100.000 de biri), özellikle erkek. Beyine zarar verir ve ölümcül olabilir. Kurtulanların çoğu AMN dir.
Birincil Addison hastalığı tedavisi ömür boyu glukokortikoid ve mineralokortikoid replasmanı.
Sekonder adrenal yetmezlik
Bazen, Addison hastalığı böbrek üstü bezleri kortizol salgılar istenmez demektir ACTH, yeterli miktarda üretmek için hipofiz bezi yetersizliği neden olur. Bu ikincil adrenal yetersizliği olarak bilinir. Nedenleri şunlar olabilir:
Bazı ilaçlar - artrit ve astım gibi romatoid inflamatuar bozukluklar gibi) bulunan yedek glukokortikoid genellikle tedavi ile uzun süreli veya yüksek doz steroid (. ya da varsa, doz durdu aniden önlemler sivrilen uygun değil azaltılmış tarafından, hipofiz bezi ACTH yeterli üretmek için başarısız olabilir cevap. Bu durum tersine olabilir bazen.
Cushing hastalığı - üretir ACTH bezinin hipofiz tümör iyi huylu. çok kortizol de bu sonuç üretiliyor. Tedavi) ve tümörün bazı kaldırma gerektiren cerrahi durumlarda s (kaldırma hasarlı böbreküstü bezi.
Diğer nedenler
- enfeksiyonları, azalmış kan akımı, radyoterapi ve üretmek ACTH veya bez belli nöroşirürji gelebilecek hasarlar hipofiz hipotalamus yeteneği azaltmak.
İkinci Addison hastalığı tedavisi sadece glukokortikoid replasmanı.
Addison Krizi
Ani, akut belirtilerin kötüleşmesine bir Addison krizi olarak bilinir. O neden olabilir:
1.Aşırı stres - Bir kaza, aşırı sıcak ya da fiziksel zorlama.
2.Şiddetli hastalık -ishal veya kusma özellikle susuz.
3.Ani şok - örneğin, önemli bir kişinin ölümü.
Addison krizi belirtileri şunlardır:
karın, sırt ve bacaklarda şiddetli ağrı.
Bulantı, kusma veya ishal.
Düşük tansiyon, düşük kan şekeri, yüksek potasyum, düşük sodyum ve hızlı bir nabız.
Mümkün şuur bozukluğu ve bilinç kaybı.
Isteminde acil hastane tedavisi ilaç ve serum fizyolojik steroid artmış, intravenöz sıvılar dahil aranmalıdır. Birçok Addisonians bir tıbbi uyarı bilezik aşınma ya da bilgi ve kimlik ile kolye ve hidrokortizon acil durumlarda kullanmak için enjektabl taşırlar. Hala hastanede ve sürekli izlenmesi gerekir.

NOT : "Eğer tedavi edilmezse, bir Addison krizi ölümcül olabilir."

YAZININ İNGİLİZCESİ İÇİN TIKLAYIN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder